• Wokół nas
  • 13.05.2020
  • 44 wyświetleń

Zasmakuj w Finlandii

Piękne lasy i jeziora, sauna oraz renifery. To zapewne twoje pierwsze skojarzenia z Finlandią. Dziś jednak chcemy, abyś poznał ten kraj od innej strony – kulinarnej. Jeśli jesteś smakoszem i pichcenie jest dla ciebie przyjemnością spróbuj fińskich potraw. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów. Zainteresowany? To do dzieła!

 

Na śniadanie: pannukakku

To pieczony naleśnik, który jest zdecydowanie grubszy od tradycyjnego. Pannukakku jest bardzo prosty w przygotowaniu i co ważne – wystarczy wyrobioną masę wstawić do piekarnika. Bez smażenia i stania nad patelnią.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 700 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Włóż masło do małego garnka i rozpuść na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Ubijaj jajka przez ok. 2-3 minuty. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj po kolei: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.
  3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wylej na nią wyrobione ciasto.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.
  5. Pokrój naleśnika na kawałki. Podawaj z ulubioną konfiturą.

 

A na obiad dwie propozycje: z mięsem i bez.

Karjalanpiirakat – opcja bezmięsna, czyli tradycyjne pierożki karelskie wyrabiane z maki żytniej, z nadzieniem ryżowym, jęczmiennym bądź ziemniaczanym. Uwielbiane przez Finów danie zostało wpisane w 2003 roku przez Unię Europejską na listę produktów regionalnych. Spróbujesz? Poniżej przepis na dwie wersje: z farszem ryżowym oraz ziemniaczanym.

Składniki na 35-40 pierogów:

Ciasto:

  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 500 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 250-280 ml wody

Farsz ryżowy na 20-25 pierogów:

  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g ryżu kleistego
  • 600 ml wody
  • 1,2 l mleka 3,2%

Farsz ziemniaczany na 10-15 pierogów:

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g twarogu (zmielonego dwukrotnie)
  • 1 duża cebula
  • 20 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Farsz ryżowy:

  1. Zagotuj wodę w garnku. Do wrzątku wsyp ryż i gotuj na małym ogniu aż cała woda w niego wsiąknie.
  2. Dolej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, cały czas delikatnie mieszając.
  3. Zdejmij garnek z palnika, dodaj sól, wymieszaj i pozostaw farsz do wystygnięcia.
  4. Farsz powinien mieć konsystencję budyniu.

Farsz ziemniaczany:

  1. Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Odcedź ziemniaki i utłucz tłuczkiem. Poczekaj aż ostygną.
  3. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel.
  4. Pokrój cebulę w kostkę, następnie podsmaż na oleju lub maśle na złoty kolor.
  5. Do ziemniaków dodaj twaróg, cebulkę, mleko, miękkie masło. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.

Ciasto:

  1. Przesiej mąkę żytnią i pszenną do miski lub na stolnicę. Dodaj sól, dolej wodę i wyrób ciasto. Wyrabiaj je nie krócej niż 10 minut – powinno być gładkie.
  2. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

Wykonałeś wszystkie powyższe kroki? W takim razie czas na lepienie naszych pierożków.

  1. Wyjmij ciasto z folii, wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie części. Jedną ponownie zawiń w folię a z drugiej uformuj wałek.
  2. Podziel pierwszą część ciasta na ok. 15-20 części (w zależności od tego, jakiej wielkości mają być pierożki). Z każdego kawałka uformuj płaski, owalny, 10-15 cm placek. Otrzymane placki przykryj ściereczką lub folią spożywczą i z drugiej połowy ciasta zrób identyczne placki.

Placki gotowe, czas na farsz.

  1. Na każdy placek nałóż ok. 1,5 łyżki nadzienia ryżowego lub ziemniaczanego, zostawiając przy tym 1 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zawiń brzegi i przy pomocy kciuka i palca wskazującego ściskaj ciasto do powstania falbanki.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim gotowe pierogi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez ok. 10-15 minut.

Smacznego! 😊

 

Alternatywnie możesz zrobić danie mięsne – Kalakukko. Już na wstępie należy zaznaczyć, że przygotowanie dania zajmuje dość sporo czasu, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość, by zasmakować efektu końcowego. Ale obiecujemy – warto. Pasuje zarówno jako danie główne, jak i przekąska.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 350 g maki żytniej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 370 ml wody

Nadzienie:

  • 1 kg filetów rybnych, np. z dorsza
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1/2 pęczka koperku i pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 150 g masła

Przygotowanie:

  1. Wsyp do miski mąkę pszenną i żytnią. Dolej wody i wyrób ciasto.
  2. Pokrój rybę na pięciocentymetrowe paski i dokładnie osusz. Następnie posól i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pokrój mięso wieprzowe i boczek w kostkę. Dodaj soli i pieprzu.
  4. Pokrój drobno koperek i pietruszkę.
  5. Roztop masło.
  6. Rozwałkuj ciasto, by jego średnica miała ok. 30 cm. Posmaruj je roztopionym masłem (Uwaga! Będzie ci potrzebne jeszcze potem, więc nie wykorzystuj całego).
  7. Na masło połóż wymieszaną rybę z mięsem, całość posyp koperkiem i pietruszką.
  8. Zaklej szczelnie nadzienie ciastem i całość wysmaruj roztopionym masłem.
  9. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na nim ciasto z farszem. Piecz w temperaturze 200 stopni.
  10. Co pół godziny pędzluj je roztopionym masłem. Po 2 godzinach wyjmij potrawę, owiń folią aluminiową i piecz kolejne 2 godziny.

 

A na deser…tarta Runeberga, czyli fińskie ciastka z migdałami i rumem.

Smakołyk ten jest nieodłącznym elementem obchodów dnia Runeberga, jednego z najważniejszych fińskich poetów. Ciastka, które przygotowywała żona twórcy, były podobno jego ulubionym deserem. Ich podstawowymi składnikami są migdały, bułka tarta (lub pokruszone herbatniki bądź pierniczki), dżem malinowy i lukier. Tradycyjny kształt przypomina cylinder, jeśli jednak nie posiadasz odpowiednich foremek, spokojnie  możesz użyć tych do babeczek.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobno pokruszonego i zmielonego żytniego chleba chrupkiego (lub piernika bądź herbatników)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki (115 g) cukru
  • 60 ml wody
  • 1 – 1,5 łyżki (15-20 ml) likieru Amaretto lub rumu

Dekoracja:

  • dżem malinowy (po 1 łyżeczce na ciastko)
  • cukier puder
  • woda
  • 1 łyżeczka (5 ml) likieru Amaretto lub rumu

 

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż masło z cukrem i zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i znów zmiksuj, a potem to samo powtórz z samym żółtkiem. Do tej masy wsyp mąkę, zmielone migdały, kardamon, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystkie produkty, a następnie dodaj okruchy chleba (lub piernika bądź herbatników) i dolej śmietankę. Gdy połączysz wszystkie ww. składniki w jednolitą masę, na koniec dolej do niej sok pomarańczowy i zmiksuj.
  2. Masę przełóż do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 min w 180 stopniach.
  3. Po upieczeniu wyjmij foremki z piekarnika i poczekaj aż ciastka ostygną.
  4. Zagotuj wodę z cukrem. Po ok. 2-3 minutach zdejmij ją z ognia i dolej rum. Dokładnie wymieszaj.
  5. Wyjmij ciastka z formy i wytnij na ich wierzchach otwory o głębokości 1 cm.
  6. Nasącz ciastka syropem rumowym.
  7. W otwory nałóż po 1 łyżeczce dżemu.
  8. Do głębokiego naczynia wlej wodę, dodaj cukier puder i rum. Miksuj do momentu zgęstnienia i zabielenia się lukru. Nanieś powstałą masę wokół dżemu.

Gotowe!

Zainspirowany? Zasmakuj z nami w Finlandii i daj znać co jeszcze twoim zdaniem warto przyrządzić w domowym zaciszu.

Skontaktuj się

Masz dodatkowe pytania? Chcesz umówić się na spotkanie? Napisz lub zadzwoń.

Zadzwoń

Bezpłatna infolinia
Zamknij