• Smart living
  • Design
  • 24.05.2022
  • 1529 wyświetleń

Zorganizowana kuchnia – więcej przestrzeni, mniej marnowania

Kuchnia, niezależnie od jej rozmiarów, jest miejscem, w którym pomysły na mądre przechowywanie i organizację przedmiotów są na wagę złota. Dotyczy to zarówno rozmieszczenia szafek, szuflad, jak i odpowiedniego układania produktów. Dużą rolę w zachowaniu porządku w tym pomieszczeniu odgrywa systematyzacja oraz jego funkcjonalny układ. Jak zoptymalizować przechowywanie w kuchni, aby dobrze się w niej odnajdywać i przy okazji nie marnować jedzenia? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów.

 

Sprytna organizacja kuchennych szafek

Wprowadź do swojej kuchni zasady ergonomii powiązane z praktyką trójkąta roboczego. Polega ona na umieszczeniu najważniejszych urządzeń na wierzchołkach trójkąta narysowanego w odniesieniu do rzutu pomieszczenia, a także pionowego rozkładu produktów. Obie reguły będą miały ogromny wpływ na to jak będziesz przechowywać produkty i z nich korzystać. Wdrażając te rozwiązania, musisz zastanowić się, co w kuchni robisz najczęściej i z czego korzystasz. Wyznacz w kuchni pięć następujących po sobie stref: zapasów, przechowywania, przygotowywania, sprzątania i gotowania. Taki rozkład najlepiej zaplanować na etapie tworzenia projektu wyposażenia pomieszczenia, lecz jeśli masz ten krok dawno za sobą, spróbuj przeorganizować zawartość szafek i szuflad.

W pierwszej ze stref powinna znaleźć się lodówka oraz szafki, w których przechowujesz żywność. Najlepiej umieścić je blisko wejścia do kuchni, ale również zlewu, czy zmywarki. W przestrzeni do przechowywania trzymaj przedmioty do podawania jedzenia oraz akcesoria kuchenne – talerze, sztućce, garnki, patelnie czy różnego rodzaju roboty. Strefa przygotowywania posiłków powinna być wyposażona w blat roboczy oraz system do segregacji odpadów. To właśnie tutaj rozpoczyna się przyrządzanie potraw. Wcześniej jednak warto umyć produkty, np. owoce i warzywa albo przybory wykorzystywane podczas gotowania, szczególnie te nieużywane przez dłuższy czas. Zrobisz to w strefie zmywania, w której znajduje się wspomniana wyżej zmywarka i zlew oraz suszarka na naczynia. Ostatnim krokiem będzie przemieszczenie się do obszaru gotowania. Tam powinna znajdować się kuchenka i piekarnik.

Przemyśl też wybór odpowiednich szafek i szuflad kuchennych, które pozwolą na wygodne wyjmowanie produktów oraz zapewnią więcej miejsca do przechowywania. W każdej kuchni sprawdzi się bardzo praktyczny system inteligentnych szafek narożnych, posiadających mechanizmy obrotowe lub wysuwające całą zawartość. Mniejsze pomieszczenia zyskają natomiast więcej funkcjonalności, jeśli rozważysz zainstalowanie systemów przechowywania w pionie. Pamiętaj, żeby wykorzystać całą przestrzeń, jaką posiadasz. Jeśli masz pustą ścianę w kuchni, zawieś na niej półki, kosze, wieszaki na kieliszki czy kubki, aby nie zagracać blatu.

 

O organizacji pomyśl już na zakupach

Zanim wypełnisz kuchnię produktami spożywczymi, przemyśl dokładnie, czego tak naprawdę potrzebujesz. Zaplanuj każdy posiłek, który zjesz w najbliższym tygodniu i spisz na kartce produkty do ich przyrządzenia. Zakupy spożywcze bez listy są chaotyczne i mogą zakończyć się przyniesieniem do domu nie tego, co trzeba. Jeśli nie lubisz robić dużych, czasochłonnych zakupów raz w tygodniu, chodź do sklepu częściej – wtedy również pamiętaj o zastanowieniu się, czego potrzebujesz.

To, ile kupionych produktów możesz rozmieścić w kuchni, zależy przede wszystkim od jej wielkości. Posiadacze dużych pomieszczeń mogą do niej wstawić pojemną szafę cargo, a nawet wygospodarować miejsce na spiżarkę, w której z łatwością ulokują więcej suchych produktów – makaronu, ryżu, kaszy lub innych z długim terminem przydatności. W małych kuchniach trudno pozwolić sobie na takie rozwiązania. Wtedy sprawdza się system niedużych, ale często uzupełnianych zapasów.

 

Zoptymalizowane przechowywanie w lodówce

Pierwszą zasadą przechowywania jedzenia w lodówce jest przemyślane układanie w niej zakupów. Produkty, których trwałość jest krótsza, przesuń na przód. Ważne jest też rozmieszczenie żywności zgodnie z przeznaczeniem poszczególnych stref. Te różnią się  temperaturą oraz wilgotnością. Najczęściej jedzenie w kuchni marnuje się, ponieważ nie było odpowiednio przechowywane. Warto pamiętać, że w lodówkach coraz częściej występuje stratyfikacja termiczna, która odpowiada za dostosowanie poziomu chłodzenia na różnych półkach. Zajrzyj więc do instrukcji obsługi swojego urządzenia, żeby upewnić się, czy posiada taki system i jak się rozkłada w poszczególnych częściach.

Do szuflad zwanych komorami świeżości, wkładaj przede wszystkim warzywa i owoce. Zanim to jednak zrobisz, dokładnie je umyj i osusz, aby przedłużyć ich zdatność do spożycia. Niektóre z lodówek posiadają także szuflady o podwyższonej wilgotności, pozwalające na kontrolowanie warunków panujących wewnątrz. W takim miejscu owoce i warzywa pozostaną świeże jeszcze dłużej. Na dolnych półkach przechowuj surowe mięso i ryby. Zapakuj je w szczelne pojemniki, żeby nie stykały się z inną żywnością. Na pokrywce napisz datę przydatności, ponieważ takie produkty nie powinny długo zalegać w lodówce. Drzwi urządzenia wykorzystaj natomiast do przechowywania jedzenia odpornego na zmianę temperatur, takie jak – napoje czy gotowe sosy, na przykład ketchup lub majonez.

 

 Nie marnuj – wykorzystaj!

Gotując w swojej kuchni, przyjmij zasadę zero waste. Zamiast wyrzucać to, co zostało, lepiej zamrozić. Jeśli kupiłeś coś świeżego, ale wiesz, że nie wykorzystasz tego od razu, postaraj się poddać produkt wstępnej obróbce termicznej, żeby dłużej nadawał się do spożycia. Dania możesz np. pasteryzować i otworzyć, gdy będziesz mieć na nie ochotę. Przejrzałe owoce i warzywa wykorzystaj do zrobienia przetworów oraz zdrowych napojów, które dodadzą ci energii na cały dzień.

Zadbaj także o przybory kuchenne, które będą wielorazowego użytku. Nie wyrzucaj szklanych słoiczków, plastikowych pojemników czy woreczków. Każdą z tych rzeczy możesz ponownie wykorzystać do przechowywania żywności lub przyrządzania potraw. Pamiętaj również o segregowaniu odpadów. Dzięki temu część z nich zostanie poddana recyklingowi i zyska nowe życie. Sposobów na sprytne przechowywanie w kuchni jest wiele. Każdy z nich pozwoli na dobrą organizację przestrzeni, pracy podczas gotowania ulubionych dań oraz zachowania dłuższej świeżości zakupionych produktów spożywczych. Jeśli się do nich zastosujesz, będziesz cieszyć się żywnością dobrej jakości i unikniesz marnowania produktów, a w konsekwencji także pieniędzy.